Een Veilige Kerk!
Veiligheíd ís niet een vanzelfsprekend iets” Het is de verantwoordelijkheid van de Kerkenraad dat iedereen zich veilig kan voelen -in kerk en gemeente- ,tegelijkertijd is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle gemeenteleden.
Als omgangsregel binnen onze kerk vinden we het belangrijk dat er respect is voor elkaar. Als gedragscode staat verantwoordelijkheid voor de ander hoog in het vaandel. Desondanks komt ook bínnen de kerk grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik voor” Om een sfeer van openheid en veiligheíd zo goed mogelijk te kunnen waarborgen heeft de Protestantse Gemeente Sleen 2 vertrouwenspersonen aangesteld. Dit zijn De heer T. (Tore) van der Leij Tel.: 06-13231636 tore_vanderleij@hotmail.com en Mevr. A. (Aaltje) Brakel 06-31769694 brakel54@ziggo.nl
Deze vertrouwenspersonen zijn tevens aangesteld voor de samenwerkende Zanddorp kerken Dalen/Oosterhesselen, Sleen, Gees, Aalden, Zweeloo en Schoonoord.
De vertrouwenspersonen hebben een onafhankelijke neutrale positie en genieten het vertrouwen van zowel kerkleden als de kerkenraden. Zij bieden een luisterend oor, hebben zwijgplicht over alles wat hen wordt toevertrouwd en geven informatie over de stappen die gezet kunnen worden. Het is belangrijk dat zij de grenzen en mogelijkheden kennen en doorverwijzen naar andere instanties. De taken van de vertrouwenspersonen zijn afgebakend. Zij hebben ‘Taken’ en ‘Niet taken’:
Taken
- Opvang en begeleiding: zij functioneren als eerste aanspreekpunt voor klagers. In overleg en eventueel onder advisering van het Meldpunt kunnen zij de klager gedurende het traject begeleiding bieden.
- Adviseren: zij adviseren de klager over een eventueel vervolgtraject.
- Signaleren: zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de kerkenraad rondom gesignaleerde knelpunten en preventie activiteiten.
- Informeren: zij hebben jaarlijks overleg met de kerkenraad en legt daarbij verantwoording af middels een jaaroverzicht.
- Voorlichting en preventie: de IVP stimuleert de kerkenraden en alle personen die betrokken zijn bij jeugdtaken te werken volgens het Stappenplan Veilig Jeugdwerk.
Niet-taken
- Zij doen niet aan waarheidsvinding.
- Zij gaan zelf niet op onderzoek uit.
- Zij zijn niet de oplosser van het probleem.
- Zij zijn geen mediator.
- Zij zijn geen therapeut pastorale medewerker, geen advocaat en geen rechercheur.
- Zij zijn niet het aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten.
Een melding van ongewenste omgang, seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag, een vermoeden daarvan, kunt u melden bij onze vertrouwenspersonen. Met de grootste zorgvuldigheid zullen zij er voor u / jou zijn, naar u / jou luisteren. We hopen dat u/jij daarin veiligheid ervaart.
SMPR is er voor professionele begeleiding in situaties van seksueel misbruik in een pastorale of gezag relatie in de kerk, zowel van volwassenen als van minderjarigen. Wanneer u / jij te maken heeft / hebt of heeft / hebt gehad met seksuele toespelingen of seksuele handelingen in een contact binnen de kerk en u / jij wilt daarover met iemand praten, dan kunt u / jij contact met ons opnemen. Dat mag ook anoniem. Contactadres is mevr. Lenny van den Brink – ’t Hart, tel.: 030-3038590 e-mail: info@smpr.nl