Een Veilige Kerk!
Veiligheíd ís niet een vanzelfsprekend iets” Het is de verantwoordelijkheid van de Kerkenraad dat iedereen zich veilig kan voelen -in kerk en gemeente- ,tegelijkertijd is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle gemeenteleden.
Als omgangsregel binnen onze kerk vinden we het belangrijk dat er respect is voor elkaar. Als gedragscode staat verantwoordelijkheid voor de ander hoog in het vaandel. Desondanks komt ook bínnen de kerk grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik voor” Om een sfeer van openheid en veiligheíd zo goed mogelijk te kunnen waarborgen heeft de Protestantse Gemeente Sleen 2 vertrouwenspersonen aangesteld. Dit zijn De heer T. (Tore) van der Leij Tel.: 06-13231636 tore_vanderleij@hotmail.com en Mevr. A. (Aaltje) Brakel 06-31769694 brakel54@ziggo.nl
Deze vertrouwenspersonen zijn tevens aangesteld voor de samenwerkende Zanddorp kerken Dalen/Oosterhesselen, Sleen, Gees, Aalden, Zweeloo en Schoonoord.
De vertrouwenspersonen hebben een onafhankelijke neutrale positie en genieten het vertrouwen van zowel kerkleden als de kerkenraden. Zij bieden een luisterend oor, hebben zwijgplicht over alles wat hen wordt toevertrouwd en geven informatie over de stappen die gezet kunnen worden. Het is belangrijk dat zij de grenzen en mogelijkheden kennen en doorverwijzen naar andere instanties. De taken van de vertrouwenspersonen zijn afgebakend. Zij hebben ‘Taken’ en ‘Niet taken’:
Taken
- Opvang en begeleiding: zij functioneren als eerste aanspreekpunt voor klagers. In overleg en eventueel onder advisering van het Meldpunt kunnen zij de klager gedurende het traject begeleiding bieden.
- Adviseren: zij adviseren de klager over een eventueel vervolgtraject.
- Signaleren: zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de kerkenraad rondom gesignaleerde knelpunten en preventie activiteiten.
- Informeren: zij hebben jaarlijks overleg met de kerkenraad en legt daarbij verantwoording af middels een jaaroverzicht.
- Voorlichting en preventie: de IVP stimuleert de kerkenraden en alle personen die betrokken zijn bij jeugdtaken te werken volgens het Stappenplan Veilig Jeugdwerk.
Niet-taken
- Zij doen niet aan waarheidsvinding.
- Zij gaan zelf niet op onderzoek uit.
- Zij zijn niet de oplosser van het probleem.
- Zij zijn geen mediator.
- Zij zijn geen therapeut pastorale medewerker, geen advocaat en geen rechercheur.
- Zij zijn niet het aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten.
Een melding van ongewenste omgang, seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag, een vermoeden daarvan, kunt u melden bij onze vertrouwenspersonen. Met de grootste zorgvuldigheid zullen zij er voor u / jou zijn, naar u / jou luisteren. We hopen dat u/jij daarin veiligheid ervaart.
Wat ook kan, is contact opnemen met:
SMPR is er voor professionele begeleiding in situaties van seksueel misbruik in een pastorale of gezag relatie in de kerk, zowel van volwassenen als van minderjarigen. Wanneer u / jij te maken heeft / hebt of heeft / hebt gehad met seksuele toespelingen of seksuele handelingen in een contact binnen de kerk en u / jij wilt daarover met iemand praten, dan kunt u / jij contact met ons opnemen. Dat mag ook anoniem. Contactadres is mevr. Lenny van den Brink – ’t Hart, tel.: 030-3038590 e-mail: info@smpr.nl
Aannamebeleid
Vrijwilligers die bij de Protestantse Gemeente Schoonoord aan de slag gaan worden uitgenodigd voor een
persoonlijk gesprek. In dat gesprek nemen we de taken voor het vrijwilligerswerk door, maar ook de ervaring van de vrijwilliger in spé. Alle vrijwilligers moeten een VOG kunnen overleggen, Wij vragen de vrijwilligers deze VOG elke 4 jaar te vernieuwen.
Daarnaast laten wij de vrijwilliger kennis nemen van onderstaande gedragscode waarna deze door de vrijwilliger en de voorzitter van de kerkenraad worden ondertekend
Gedragscode (vrijwillige) medewerkers
Grenzen in het contact tussen (vrijwillige) medewerkers en deelnemers aan activiteiten van de kerk zijn niet altijd eenduidig. De ene deelnemer vindt een aai over de bol prettig, een ander kind vindt het niet prettig om te worden aangeraakt. Hierover kunnen nooit exacte grenzen worden afgesproken die voor alle deelnemers en in alle situaties gelden. Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen medewerkers en minderjarigen, die bij ons komen, absoluut ontoelaatbaar zijn! Daarom hebben wij als kerk voor al onze (vrijwillige) medewerkers een gedragscode opgesteld. De gedragscode bestaat uit twee delen: regels die bijdragen aan een open, transparante en veilige omgeving voor kinderen én vrijwilligers en de omschrijving van seksueel grensoverschrijdend gedrag die het uitgangspunt is van het tucht- en sanctiebeleid dat door de organisatie wordt gevoerd. Wanneer je bij ons komt werken, als vrijwilliger of als betaalde kracht, vragen wij je deze gedragscode te ondertekenen. Hiermee verklaar je dat je de gedragscode kent en volgens de gedragscode zult handelen.
De gedragsregels voor(vrijwillige) medewerkers:
- De medewerker moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de minderjarige zich veilig en gerespecteerd voelt.
- De medewerker onthoudt zich ervan de pupil te bejegenen op een wijze die de minderjarige in zijn waardigheid aantast.
- De medewerker dringt niet verder door in het van de minderjarige dan functioneel noodzakelijk is.
- De medewerker onthoudt zich van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van de minderjarige. Alle seksuele handelingen, handelingen, contacten en –relaties tussen medewerker en minderjarige tot 16 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel grensoverschrijdend gedrag.
- De medewerker mag de minderjarige niet op zodanige wijze aanraken, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden.
- De medewerker zal altijd terughoudend en met respect omgaan met minderjarigen en de ruimtes waarin zij zich bevinden.
- De medewerker heeft de plicht de minderjarige naar vermogen te beschermen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag en zal er actief op toezien dat de gedragscode door iedereen die bij de minderjarige is betrokken, wordt nageleefd.
- Indien de medewerker gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is hij verplicht hiervan melding te maken bij de daarvoor door het bestuur aangewezen personen.
- De medewerker krijgt of geeft geen (im)materiële vergoedingen die niet in de rede zijn.
- In die gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de medewerker in de geest van de gedragscode te handelen en zo nodig daarover in contact te treden met een door het kerkbestuur aangewezen persoon.
Omschrijving seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen en sanctiebeleid
Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag verstaan wij: Enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd en / of andere handelingen of gedragingen die strafbaar zijn volgens het Wetboek van Strafrecht.
Gedragingen die volgens de bovenstaande omschrijving vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag, kunnen worden gesanctioneerd door een tuchtrechtprocedure waarin hoor en wederhoor zal plaatsvinden.
Seksueel grensoverschrijdende gedragingen met minderjarigen waarvan het bestuur oordeelt dat deze vallen onder het Wetboek van Strafrecht, zullen bij politie/justitie worden gemeld.
Deze gedragscode is 20 Juni 2025 vastgesteld door het bestuur van de Protestantse Gemeente Schoonoord.